نوروسافاری| پژوهشی جدید برای اولین بار نشان میدهد که نشانههای سبک زندگی ناسالم، فشارهای محیطی و آسیبها میتوانند از طریق دیانای به نسلهای بعدی انتقال پیدا کنند.
به گزارش نوروسافاری به نقل از همشهری آنلاین، دانشمندان پیش از این میدانستند که رویدادهای آسیبزا از قبیل قحطی میتواند بر نسلهای آینده اثرگذار باشد اما این اولینباری است که امکان مشاهده مکانیسمی که منجر به انتقال عوارض این آسیبها به نسلهای بعدی میشوند به وجود آمدهاست. دانشمندان در نهایت ناباوری مشاهده کردند که در حین رشد جنین، سابقه ژنتیکی والدین به طور کامل پاکسازی نمیشود و بخشهایی از گذشته آنها به نسل جدید انتقال پیدا میکند.
دیانای انسان تحت تاثیر مداوم تغییرات ناشی از محیط قرار دارد، تغییراتی که به اپیژنوم شهرت دارند. تغییرات اپیژنتیکی در اصل بر روند خاموش و روشن شدن ژنهایی خاص در طول زندگی انسان اثرگذارند و این به آن معنی است که تغییرات اپیژنتیکی تاثیری قابل توجه بر سلامت انسان دارند. اما تا پیش از این دانشمندان باور داشتند که تمامی این تغییرات اپی ژنتیکی که به واسطه رفتارهایی مانند اضطراب یا نوع رژیم غذایی ایجاد میشوند، نمیتوانند به نسلهای بعدی انتقال یابند و هر نسل، حیات خود را با سابقه ژنتیکی پاک آغاز میکند.
اما اکنون محققان دانشگاه کمبریج دریافتهاند که طی فرایند پاکسازی ژنتیکی جنین که در هفته دوم تا نهم رشد جنین رخ میدهد، تمامی تغییرات ایجاد شده در ساختار ژنتیکی والدین پاک نمیشود، در حقیقت پنج درصد از دیانای انسان نسبت به پاکسازی مقاوم است و همین پنج درصد نیز تغییرات را به نسل بعدی انتقال میدهد.
این ژنهای مقاوم در برابر پاکسازی بیشتر در مغز انسان فعال بوده و با بیماریهایی از قبیل شیزوفرنی، چاقی و اختلالات متابولیکی در ارتباطند. مطالعه جدید منبعی مناسب برای شناسایی مناطقی از ژنوم انسان است که میتواند اطلاعات گذشته را به نسلهای آینده انتقال دهد.
دانشمندان براساس نتایج این تحقیق اعلام کردند داشتن ژن خوب تضمین کننده داشتن فرزندانی سالم نیست، برای داشتن فرزندان سالم باید دیانای را نیز سالم نگه داشت.
نتایج این تحقیق در ژورنال CELL گزارش شده است:
A Unique Gene Regulatory Network Resets the Human Germline Epigenome for Development