نوروسافاری| محققان موسسه فناوری ماساچوست و موسسه علوم مغز ریکن در ژاپن با استفاده از نور ‘فناوری اپتوژنتیک’ موفق شدند حافظه از دست رفته را در موش ها بازیابی کنند. این فناوری می تواند به درمان فراموشی انسان ها کمک کند.
به گزارش نوروسافاری به نقل از ایسنا، تحقیق جدید نشان می دهد که خاطراتی که در جریان فراموشی از دست می رود، ناپدید نمی شوند و می توان با فعال کردن سلول های مغز با نور این خاطرات را بازیابی کرد.
محققان با استفاده از یک فناوری به نام اپتوژنتیک که در آن از نور برای کنترل نورون های خاص در مغز استفاده می شود، موفق شدند که خاطرات از دست رفته موش ها را بازیابی کنند.
این مطالعه به افرادی که حافظه خود را در نتیجه ضربه مغزی از دست داده اند، امید می دهد.
فراموشی، موضوعی جنجالبرانگیز در حوزه علوم اعصاب است و تعدادی از محققان بر این باورند زمانی که سلولها آسیب میبینند و حافظه قابلبازیابی نیست، این حالت رخ میدهد در حالی که دانشمندان دیگر معتقدند در حالت فراموشی، خاطرات مسدود شده و به یادآوردن آنها امکانپذیر نیست.
نتایج جدید نشان میدهد خاطرات در جای خود باقی میمانند، اما نمیتوان آنها را به یاد آورد.
دانشمندان حاضر در این تحقیق از پالسهای نور برای شبیهسازی engramهای خاطره استفاده کردند. engramها، نورونهایی هستند که با شکلگیری خاطرات فعال میشوند و زمانی که این نورونها در زندگی روزانه با محرکهایی مانند تصویر، بو یا حس چشایی تحریک میشوند، خاطرات باز میگردند.
محققان پروتئینی را به این نورونها متصل کردند تا با استفاده از نور آنها را فعال کنند. تیم علمی بر این باور بود در طول شکلگیری خاطره، آنچه در engramها رخ میدهد، تقویتکردن سیناپسهای آنهاست و این که چنین سیناپسهایی به نورونها امکان ارسال سیگنال به یکدیگر را میدهند.
بنابراین دانشمندان به دنبال مشاهده این موضوع بودند که چنانچه این سیناپسها تقویت نشوند، چه رخ خواهد داد. آنها از ترکیبی به نام anisomycin برای ممانعت از عدم تقویت سیناپس در موشها استفاده کردند.
محققان موشهای موردبررسی را در درون اتاقکی قرار دارند و در آنجا به پاهای آنها شوک الکتریکی وارد کردند و این شوک، واکنش “بیحرکت شدن موقتی” را در موشها ایجاد کرد.
موشهایی که ترکیب anisomycin را دریافت نکرده بودند، هنگام بازگشت به اتاقکی که شوک به آنها وارد شده بود، همان واکنش “بیحرکت شدن موقتی” را بروز دادند اما موشهایی که به آنها anisomycin داده شده بود، شوک را فراموش کرده بودند.
محققان در مرحله بعدی، نورونهای دخیل در خاطره واردشدن شوک به پا در موشهای درمانشده را با استفاده از پالسهای نوری آبی فعال کردند. آنها مشاهده کردند حتی در یک اتاقک کاملا متفاوت نیز، موشهای درمانشده واکنش “بیحرکت شدن موقتی” را نشان دادند و این موضوع حکایت از آن داشت که آنها با چنین خاطرهای از ترس فلج میشدند.
در نتیجه، تقویتکردن سیناپسهای engram در توانایی مغز برای دسترسی یا بازیابی خاطرات خاص مهم است.
این تحقیق نشان میدهد خاطرات گذشته احتمالا پاک نمیشوند اما میتوانند از دست رفته یا به یادآوردن آنها غیرممکن باشد.
یافتههای این تحقیق در مجله Science منتشر شد:
Engram cells retain memory under retrograde amnesia