[avatar user=”admin” size=”100*100″ align=”right” link=”https://www.researchgate.net/profile/Mir-Shahram_Safari” target=”_blank”]دکتر میرشهرام صفری[/avatar]
نوروسافاری | جملهٔ قصار زیبایی از ارسطو به جا مانده است که :”هیچ ذهن بزرگی بدون لمس جنون وجود نداشته است.” سندرم ساوانت یکی از شواهد بر درستی این جمله است.
سندرم ساوانت به حالتی گفته میشود که یک آسیب یا بیماری مغزی منجر به ظهور تواناییهای خارق العاده در فرد شود. این سندرم بسیار نادر است.
به گزارش نوروسافاری اخیرا مطالعهای روی مغز یکی از این افراد به نام Jason Padgett صورت گرفته است. ایشان در یک درگیری به علت ضربه مغزی، ریاضیدان نابغهای شده اند! برخی از رسمهای ریاضی ایشان را اینجا میتوانید ببینید:
قبل از ضربه مغزی ایشان هیچ علاقهای به ریاضی نداشته و فروشندهٔ لوازم خانگی بوده اند. طبق گفته ایشان بعد از ضربه، جهان اطراف را به شکل تصاویر مجزا و مانند پیکسلهای صفحهٔ مانیتور میبینند همچنین خطوط منحنی را به شکل خطوط صافی میبینند که به هم وصل شده اند.
تصویربرداری با fMRI نشان می دهد قشر پاریتال چپ ایشان فعالیت بیشتری از افراد عادی دارد و کم کردن فعالیت این ناحیه با TMS منجر به اختلال موقت در خلاقیت این ریاضیدان شده است.
محققین امیدوارند روزی بتوانند با تحریک نواحی قشری مغز با روشهایی مانند TMS تواناییهایی شگرف ریاضی یا هنری در افراد ایجاد نمایند.
ایشان بعد از ضربه مغزی مبتلا به PTSD و اختلال وسواسی-جبری هم شده اند. مشخص نیست که چه قدر بروز خلاقیتهای استثنایی با بروز چنین بیماریهایی همزمان و وابسته است ولی Jason Padgett معتقد است ارزشش را دارد!
تصویر بالا یکی از کارهای هنری ایشان هست.
این گزارش در ژورنال Neurocase چاپ شده است:
Seeing mathematics: Perceptual experience and brain activity in acquired synesthesia
ممنون آقای دکترصفری عزیز/ به قول شاعر:گاه باشدکه کودکی نادان به غلط برهدف زند تیری!
اما کشفهای تصادفی همیشه راهگشا برای محققین هوشیاربوده است