نوروسافاری | مطالعهای جدید از پژوهشگران پنسیلوانیا سرنخ هایی از تفاوت های فردی در زمینه ی رشد اخلاقی فراهم آوردند. بر اساس مطالعه ای جدید از محققان مدرسه ی پزشکی پرلمان، مدرسهی وارتون دانشگاه پنسیلوانیا، دانشگاه مطالعات بین المللی شانگهای چین و Charité Universitätsmediz برلین آلمان، افرادی که از سطح بالایی از استدلال اخلاقی برخوردارند هم در حالت استراحت و هم در طول انجام یک فرآیند ریسک زنجیره ای و تصمیم گیری، در سیستم پاداش فرونتواستریتال (بخشی از مدار پاداش مغز) مغزشان افزایش فعالیت مشاهده می شود.
به گزارش نوروسافاری به نقل از سایت خبری دانشگاه پنسیلوانیا، یافته های این مطالعه که در ماه جاری در Nature, Scientific Reports منتشر شده است، ممکن است به محققان برای فهم تفاوت های کارکردی مغز افرادی که در سطوح متفاوتی از استدلال اخلاقی قرار دارند کمک کند؛ و این که چرا افراد با سطح بالایی از استدلال اخلاقی، با احتمال بیشتری، بر اساس قواعد و اصول اخلاقی پیشرفته تر، در رفتارهای نوع دوستانه از جمله انجام خدمات اجتماعی یا کمک به خیریه ها شرکت میکنند.
این پژوهش به مراحل رشد اخلاقی لارنس کولبرگ اشاره می کند که در آن افراد در طول پروسه ی رشد توانایی های شناختی شان، از مراحل متفاوت استدلال اخلاقی گذر میکنند. بر اساس گزارش این محققان، تئوری کولبرگ بر این دلالت دارد که افرادی که در سطح پایینی از استدلال اخلاقی قرار دارند تمایل دارند که در ابتدا موضوعات اخلاقی را بر اساس علایق فردی و تبعیت از قانون قضاوت کنند در حالیکه افرادی که در سطوح بالاتری از استدلال اخلاقی هستند، موضوعات اخلاقی را بر اساس اصول عمیق تر و ایدهآل های مشترک قضاوت میکنند.
ارتباط اخلاق با عملکرد و ساختار مغزی
یافتههای پژوهشگران پیشین نشان داده است که بین سطوح بالای استدلال اخلاقی و حجم مادهی خاکستری رابطه وجود دارد و این تایید کنندهی پیوند مهم بین ساختار مغزی و استدلال اخلاقی می باشد. این پژوهش اخیر رابطهی بین استدلال اخلاقی و عملکرد مغز را مورد مطالعه قرار داده است. در این مطالعه محققان در جستجوی این هستند که آیا شکلگیری استدلال های اخلاقی با عملکرد مغز مرتبط هست یا خیر.
برای پاسخ به این پرسش، آن ها استدلال اخلاقی را در نمونهی بزرگی شامل بیش از ۷۰۰ نفر از دانشجویان MBA وارتون مورد آزمون قرار دادند و فعالیت سیستم پاداش مغز را در زیرگروهی شامل ۶۴ نفر از دانشجویان در حین انجام یک عمل و بدون آن مورد مشاهده قرار دادند. بر طبق نظر هنگی رائو استادیار محقق تصویربرداری شناختی در نورولوژی و روانپزشکی از مدرسهی پزشکی پرلمان و نویسندهی ارشد پژوهش، تفاوت های فردی قابل ملاحظه ای در شکل گیری سطوح اخلاقی و عملکرد مغزی در این گروه (با افراد تقریبا همگن) از افراد دانش آموخته ی MBA وجود دارد.
رائو میگوید: “در ادبیات پژوهشی، به اثبات رسیده است که سیستم پاداش مغز در قضاوت اخلاقی، تصمیم گیری و رفتارهای نوعدوستانه مشارکت دارد؛ اما این که آیا عملکرد سیستم پاداش مغز میتواند تحتتاثیر سطوح رشد اخلاقی قرار بگیرد ناشناخته مانده است. این اولین پژوهشی است که اثر سطوح استدلال اخلاقی را در فعالیت سیستم پاداش مغز نشان میدهد. یافته های این مطالعه، نگرشی جدید در مورد بررسی زیرساخت های بالقوه، در سطح نورونی و اساس مکانیزم های روانشناسی، برای درک بهتر تفاوت های فردی در رشد اخلاقی را در اختیار محققان میگذارد.”
یافته ها حاکی از افزایش فعالیت در سیستم پاداش مغزی افرادی است که از سطوح بالای استدلال اخلاقی برخوردارند. این نتایج نشان دهنده ی اهمیت وجود انگیزه (نیت) مثبت نسبت به دیگران، بیش از انگیزه های خودخواهانه در رشد استدلال اخلاقی است. این یافتهها از نظریهی کولبرگ نیز حمایت میکنند، که سطوح بالاتر استدلال اخلاقی به ارتقا و تمرکز بر دیگران (این کار را انجام بده به این دلیل که درست است) بیش از بازداری(پرهیز) و تمرکز بر خود (این کار را انجام نده به این دلیل که غلط است) گرایش دارد.
مطالعات آینده در زمینه اخلاق و مغز
دیانا روبرتسون، جیمز تی ریادی استاد مطالعات حقوقی و اخلاق تجاری در مدرسهی وارتون و یکی از همکارانش در این مطالعه چنین توضیح میدهند که ” تفاوت های عملکرد مغزی با سطوح بالا و پایین استدلال اخلاقی مرتبط می باشند. این هنوز مشخص نشده است که آیا تفاوت های مشاهده شده در عملکرد مغزی علت و یا نتیجهی تفاوت در سطوح استدلال اخلاقی میباشد. در هر صورت ما معتقدیم که عوامل پرورشی از جمله آموزش، اجتماعی سازی توسط والدین، تجارب زندگی و عوامل طبیعی مانند پایه های زیستی و تکاملی، ظرفیت ذاتی ذهن و پایه های ژنتیکی ممکن است در تفاوتهای فردی رشد اخلاقی مشارکت داشته باشند.”
محققان میگویند که کارهای آینده در این زمینه، می تواند با سنجش این مساله ادامه یابد که چه میزان از تفاوت های فردی در شکلگیری استدلال اخلاقی، به تفاوت های موروثی یا تجربیات یادگرفته شده بستگی دارد و این که آیا آموزش میتواند سطح استدلال اخلاقی را در افراد ارتقا بخشد، حتی قبل از سنی که رشد ساختاری و عملکردی مغز تکمیل گردد.
ترجمه: پریا سالمی-وبسایت نوروسافاری
لینک گزارش خبری در سایت دانشگاه پنسیلوانیا:
High Moral Reasoning Associated with Increased Activity in the Human Brain’s Reward System
لینک مقاله پژوهشی در ژورنال Nature Scientific Report: