نوروسافاری | یک تصویر هنگامی که برای انتقال مفهوم باشد، ارزش هزار کلمه را دارد همچنین ممکن است این مساله برای حافظه نیز مناسب باشد. این پیام از میرا فرناندس [۱] و همکارانش از دانشگاه واترلو کانادا [۲] در مجله Current Directions in Psychological Science به چاپ رسیده است، آنها معتقدند که برنامه تحقیقاتی آنها نشان میدهد طراحی، «تأثیر فوق العاده قدرتمندی» برای حافظه دارد و به عنوان یک تکنیک ذهنی، این امر میتواند برای افراد مسنتر و حتی افراد مبتلا به زوال عقل نیز مفید باشد.
به گزارش نوروسافاری از انجمن روانشناسی بریتانیا، فرناندس و همکارانش ابتدا آنچه را که “اثر رسم [۳]” مینامند، ایجاد کردند. طراحی سریع عکس در یک لیست (مانند “کامیون” یا “گلابی”) منجر به یادآوری بسیار بهتر آن کلمات نسبت به زمانی است که از نوشتن چندین بار آن استفاده میکنیم. طراحی تصویر حتی به مدت چهارثانیه برتر از تصور و یا دیدن تصاویر کلمات میباشد.
سپس محققان بررسی کردند که آیا برای اصطلاحات و مفاهیم پیچیدهتر نیز این روش برای حافظه موثر میباشد. آنها دریافتند که در شرکتکنندگانی که لغات “ایزوتوپ”[۴] یا “اسپور”[۵] را به مدت یک دقیقه طراحی کردند یادآوری معنای آنها نسبت به افرادی که فقط تعاریف را کپی کرده بودند، بهتر بود. محققان میگویند:
برای تک واژگان، طراحی به حافظه کمک میکند، زیرا به جزئیات معنی نیاز دارد و تعریف را به شکل جدید (یک تصویر) ترجمه میکند.
رمزگذاری بیشتر ذهنی با طراحی
در حقیقت در فرآیند طراحی کلمه یا مفهومی خاص، اجزای مختلفی از کلمه یا مفهوم وجود دارند که هر کدام به طور تجمعی به حافظه کمک میکنند. افرادی که طرحی از یک کلمه را روی طرح کشیده شده قبلی میکشند (به این ترتیب که به حرکات بازو و دست نیاز دارند اما جزئیات طراحی را خودشان خلق نمی کنند) و یا برای خلق یک طرح مجاز به دیدن نیستند (مجاز به حرکات فیزیکی دست و بازو بوده و جزئیات طراحی را هم خودشان خلق می کنند اما از حافظه بصری با ممانعت از دیدن طرح نهایی خودشان محروم می شوند) هر دو این حالتها هنوز حافظه را بهبود میبخشد اما نه آنقدری که تمام این مراحل مجاز باشند. محققان متذکر میشوند که:
حافظه با افزودن اجزای بیشتر به عمل رمزگذاری، بیشتر تقویت می شود
فرناندس و همکارانش متوجه شدند که اگرچه سالخوردگان در یادآوری کلماتی که نوشته بودند بدتر از بزرگسالان جوان بودند، اما زمانی که از روش طراحی، استفاده کردند در مرحله یادآوری تفاوت چندانی بین دو گروه وجود نداشت. محققین بر اساس این نتایج، آزمایشی را ایجاد کردند که در آن از یک تیم ۱۳ نفری استفاده کردند که مبتلا به زوال عقل بودند و در یک مرکز مراقبتی بلندمدت زندگی میکردند، از آنها خواسته شد ۶۰ کلمهای که توسط یک آزمایشگر خوانده میشود را به یکی از دو روش نوشتن و یا طراحی حفظ کنند. نتایج نشان داد که یادآوری برای واژههایی بود که از طراحی استفاده کرده بودند بسیار بیشتر بود. اگر بتوان نشان داد که طراحی، به انواع دیگری از حافظه نیز کمک میکند (شاید برای قسمتی که همه چیز حفظ میشود) این استراتژی میتواند عملاً برای افراد مبتلا به زوال عقل مفید باشد.
ارتباط مهارت در طراحی با میزان تقویت حافظه
در برخی از موارد، طراحی در برخی بیماران مثل خط خطی کردن است. اما خوب یا بد بودن طراحی در اینجا مهم نیست. درواقع محققان در بیشتر آزمایشات توانایی شرکتکنندگان در ایجاد تصاویر واضح و همچنین تجربه آنها در طراحی را بررسی کردند، اما هیچ ارتباطی بین توانایی طراحی آنها با عملکرد حافظه نیافتند. حتی افرادی که در طراحی یک شکل چوب مانند چالش داشتند، حافظه آنها هم از این طراحی سود میبرد.
هنوز نیاز به تحقیقات زیادی وجود دارد تا ثابت شود آیا طراحی اصطلاحات، اتفاقات و یا مفاهیمی که میخواهیم به یاد بیاوریم، میتواند سودی برای زندگی در دنیای واقعی داشته باشد (چه در کلاس و چه در آسایشگاه) اما این یک مجموعه جامع از مطالعات است که همه آنها در یک راستا قرار دارند. محققان نتیجه میگیرند که:
در مجموع، شواهد نشان میدهد که طراحی، یک راهبرد قوی برای رمزگذاری است که به طور چشمگیری عملکرد حافظه را بهبود میبخشد.
[۱] ) Myra Fernandes
[۲] ) University of Waterloo, Canada
[۳] ) Drawing Effect
[۴] ) Isotope
[۵] ) Spore
لینک مقاله:
The Surprisingly Powerful Influence of Drawing on Memory
لینک خبر:
The act of drawing something has a “massive” benefit for memory compared with writing it down
ترجمه: فاطمه باذلی محبوب – وبسایت نوروسافاری