[avatar user=”admin” size=”100*100″ align=”right” link=”https://www.researchgate.net/profile/Mir-Shahram_Safari” target=”_blank”]دکتر میرشهرام صفری[/avatar]
نوروسافاری | درصد بزرگسلان مبتلا به اسکیزوفرنی هستند ولی هنوز درمان موثری برای آن وجود ندارد. مبانی زیستی این بیماری هنوز کاملا روشن نیست و شناسایی بیماران بر اساس نشانههای رفتاری صورت میگیرد.
به گزارش نوروسافاری در تحقیقی محققین با دادن یک داروی توهّم زا به موشهای صحرایی، اثر آن را بر تغییر فسفریلاسیون پروتئینهای مغزی بررسی کرده اند. موشها با مصرف این دارو دچار کاهش تواناییهای شناختی نظیر اختلال در توجه، یادگیری و حافظه میشوند.
نتایج نشان داده است که ۳۵۲ پروتئین در نورونهای مغزی دچار تغییر میشوند. تغییرات از ۱۵ دقیقه بعد از تزریق دارو شروع شده و بعد از ۲۴۰ دقیقه به حداکثر میرسد.
احتمالا تغییرات این پروتئینها منجر به تغییرات در بالانس کلسیم، تبادل مواد بین درون و بیرون سلول، متابولیسم سلولی و اسکلت داخلی سلولها میشوند.محققین تصور میکنند تغییرات مشابهی در بیماران اسکیزوفرن اتفاق میافتد.
درک دقیق تغییرات پروتئینی، می تواند به طراحی و ساخت داروهای جدید کمک نماید. این تحقیق که وسیعترین مطالعه روی تغییرات پروتئینهای مغزی در اسکیزوفرنی تا به حال بوده است (۲۶۰۴ پروتئین)، در ژورنال International Journal of Proteome Research گزارش شده است:
خلاصه ای از روش کار این تحقیق را در تصویر می بینید.