نوک زبونمه!
برای همهٔ ما پیش آمده است که اسم فرد یا مکانی را نتوانیم به یاد بیاوریم ولی اطلاعات زیادی در مورد آن به یاد داشته باشیم، در مورد آن توضیح بدهیم، ولی بگوییم اسمش نوک زبونمه!
این پدیده بیشتر در مورد اسامی خاص اتفاق افتاده، با افزایش سنّ بیشتر شده و در افراد دارای آسیب مغزی منجر به “آفازی نامیدن” به کرات دیده می شود.
تحقیقی که اخیرا انجام شده به بررسی مکانیزم “نوک زبان بودن” پرداخته است.
این تحقیق با نشان دادن 3 ثانیه ای تصاویر افراد مشهور دهه های ۵۰-۷۰ که مدتهاست از تلویزیون و سینما غایب هستند به افراد مسن انجام شده است و در حین نشان دادن تصاویر، فعالیت نواحی مختلف مغزی و زمانبندی دقیق فعالیتها با تکنیک MEG ثبت شده است. در 29 درصد موارد، افراد مورد آزمایش دچار پدیده “نوک زبونمه” می شدند.
نتایج نشان می دهد که پردازش مغزی گفتن نام از ۳ مرحله به یاد آوری مفاهیم، به یاد آوری کلمه و فعال شدن نواحی مربوط به کنترل حرکتی گفتار تشکیل شده است که در مواردی که اسم گفته می شود این ۳ مرحله پشت سرهم و با کمی همپوشانی زمانی اجرا می شوند ولی به هنگامی که فرد می گوید نوک زبانم است، مغز در مرحلهٔ دوم گیر میکند و به هنگام گیرکردن، فعالیت در نواحی مربوط به حافظهٔ معنایی و زبانی و منطقه یادآوری کلمات و اصوات افزایش مییابد.
در واقع این فعالیتهای مغزی، تلاشی برای به یاد آوردن نامی فراموش شده است.
این تحقیق در Journal of Cognitive Neuroscience گزارش شده است:
Between Thought and Expression, a Magnetoencephalography Study of the “Tip-of-the-Tongue” Phenomenon
نوروسافاری | دانش مغز و علوم اعصاب دانش مغز و علوم اعصاب. در این وبسایت خلاصه ای از مهمترین تحقیقات همه رشته های علوم اعصاب و مغز را می توانید به زبان ساده بخوانید. تلاش ما جهت هم افزایی بین رشته ای جهت پیشرفت بیشتر این علم است.

خیلی عالی و جالب بود (Y)
ممنونم از لطف شما
ممنون دکتر جان استفاده کردیم – خسته نباشید جانانه
Sepas janabe mohandes
سپاس از لطف شما
نکته ای که هست، به نظر شما راهی وجود داره که بشه به مراحل یاد آوری سرعت بخشید؟ یا به عبور از مرحله دوم کمک کرد؟
به نظر شما راهی وجود داره که بشه به مراحل یاد آوری سرعت بخشید؟ یا به عبور از مرحله دوم کمک کرد؟