ابداع روش جدید تصویربرداری از مغز انسان
روشهای MRI و PET برای تصویربرداری از مغز انسان به طور وسیعی استفاده می شوند، ولی استفاده از میدان مغناطیسی در MRI، استفاده آنرا در افرادی که دارای لوازم مصنوعی فلزی خاصی نظیر ضربانساز قلبی یا تحریک کننده عمقی مغز (DBS) یا حلزون مصنوعی گوش هستند محدود میکند.
در روش PET هم از تشعشع استفاده می شود که نمیتوان آنرا به کرّات در بیمار استفاده کرد. علاوه بر این در هر دو روش بیمار باید بیحرکت باشد تا بتوان تصویربرداری انجام داد که این امر تصویر برداری را در بیمارانی که نمی توانند بیحرکت باشند یا در کودکان دشوارتر میکند.
روش ابداعی جدید این مشکلات را تا حدی حل کرده است. در این تکنیک که توموگرافی نوری منتشر (DOT) نام گذاری شده است با پوشاندن کلاهی که حاوی تعداد زیادی LED و حسگر نوری است (تصویر مقابل)، میزان فعالیت نواحی مختلف مغزی با تغییر میزان جریان خون در آن ناحیه مورد سنجش قرار میگیرد. در حین تصویربرداری فرد قادر به حرکت خواهد بود و تداخلی با لوازم الکتریکی مصنوعی کاشته شده در بدن بیمار ندارد.
ایرادی که نسبت به روشهای ذکر شده دارد این است که فقط تا عمق یک سانتیمتری از سطح مغز می تواند فعالیتها را نشان دهد، با وجود مناسب بودن برای بررسی قشر مغز و برای ارزیابی فعالیت نواحی عمقی مناسب نیست، ایراد دوم اینکه فعلا فقط دو سوم از مغز را میتوان با آن تصویربرداری کرد.
محققین امیدوارند با این روش با انجام تصویربرداریهای مکرّر بتوانند به روند تغییرات مغز در بیماریهایی نظیر اوتیسم و پارکینسون پی برده و میزان اثر بخشی DBS را در طولانی مدت بررسی نمایند.
این تحقیق در ژورنال نچر فوتونیک گزارش شده است:
Mapping distributed brain function and networks with diffuse optical tomography